Het leren kauwen

 

Door goed te kauwen en het eten goed in te speekselen wordt de spijsvertering stabieler en gezonder; de daaruit gedestilleerde sappen kunnen dan optimaal functioneren. Het stukje brood wordt in de mond gebracht en moet met geconcentreerde aandacht zolang gekauwd en ingespeekseld worden (training van de speekselklieren) totdat een vloeibare speekselbrij het brood zoet doet smaken. Het zetmeel van de broodjes wordt door het speekselferment in suiker omgezet. Dan wordt er een beetje (karne)melk toegevoegd. Men zuigt of slurpt met bijna dicht op elkaar geperste lippen de melk van de lepel. Door dit opzuigen ontstaat er een onderdruk in de mondholte, een zuigende kracht die eraan meewerkt, dat de enzymen uit de speekselklieren met gebruikmaking van de tong in de mondholte actief wordt. Bij dit alles doen de smaakzintuigen zich te goed aan de spijzen.

 

In de mondholte begint al de vertering van de (geiten)melk, wat voor het slagen van deze kuur van essentieel belang is. Het voedsel mag pas doorgeslikt worden als de melk tijdens het kauwen opgeslurpt word, maar nooit apart. Er mag elke keer nooit meer dan een koffielepel melk genipt worden, dus altijd sloksgewijs. Dit bepaalt het succes van de gehele kuur. Het is verkeerd om na het eten het kleine beetje overgebleven melk zomaar naar binnen te werken. Hier geldt ook: doe het goed of doe helemaal niets, want goed gekauwd is al half verteerd.

 

De darmtherapie

Neem ruim een half uur voor het ontbijt één afgestreken koffielepel bitterzout of ‘Glaubersalz’ in een liter gekookt water. De temperatuur moet zodanig worden, dat het water langzaam wordt opgedronken. Het zoute water vloeit in een natuurlijke richting door het maagdarmkanaal en weekt oude voedselresten op, spoelt deze tenslotte naar de darmuitgang. Voor de smaak kunt u eventueel wat citroensap of honing bijmengen.

  

UpToDate 2024-2025